16 Ekim 2017 Pazartesi

Faydası olabilecek vitamin ve mineral tablosu




Vitamin A/Beta-karoten
Göz, büyüme,sağlıklı cilt, bağışıklık
Ispanak, yapraklı yeşil sebzeler, havuç, kantalup kavunu, brokoli, kayısı, güçlendirilmiş süt ve kahvaltı tahılı
Vitamin D
Kemik sağlığı
Güçlendirilmiş süt ve kahvaltı tahılı, somon, sardalya
Vitamin E
Antioksidan
Sebze yağları, fındık, tohumlar, zenginleştirilmiş tahıllar
Vitamin K
Kanın pıhtılaşması
Yeşil sebzeler, süt, ciğer
Vitamin B-1 (thiamin)
Besinlerden enerji elde etmeyi sağlar, sağlıklı sinir sistemi
Tam ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri, kuru fasulye, et
Vitamin B-2(Riboflavin)
Besinlerden enerji elde etmeyi sağlar
Süt, mantar, ıspanak, ciğer, tam tahıllar
Vitamin B-3 (Niacin)
Besinlerden enerji elde etmeyi sağlar
Mantar, kepek, balık, tavuk, sığır eti, ciğer, fıstık, zenginleştirilmiş tahıllar.
Vitamin B-6
Vücudun proteini işlemesini sağlar, saglıklı sinir sistemi
Etler, balık, kümes hayvanları, ıspanak, brokoli,muz, ayçiçeği, çekirdeği
Folik Asit
Genleri korur ve kimi doğumdan kaynaklı sakatlıkları önler
Yeşil yapraklı sebzeler, portakal suyu, sakatat
Vitamin B-12
Saglıklı sinir sistemi
Hayvansal gıdalar, zenginleştirilmiş tahıllar
Vitamin C
Saglıklı bağ doku; antioksidan
Turunçgiller, çilek, Yeşil yapraklı sebzeler, biber, domates
Potasyum
Saglıklı sinir sistemi
Ispanak, pelit, muz, portakal, domates, kavun, kuru fasülye, süt, tam tahıllar.
Kalsiyum
Saglıklı kemik ve dişler
Süt , yoğurt, az yağlı tuzsuz peynir, tofu, yapraklı sebzeler
Bakır
Gelişim, anemiyi önler
Ciğer, fasulye, fındık, tam tahıllar
Demir
Anemiyi önler, sağlıklı bağışıklık sistemi
Etler, deniz ürünleri, tam tahıllar, brokoli, bezelye, pırasa
Magnezyum
Kemik sağlığı, sinir ve kalp fonksiyonları
Buğday kepeği, yeşil sebzeler, fındık, çikolata, fasulye
Selenyum
Antioksidan
Et, yumurta, balık, tam tahıllar
Çinko
Büyüme, bağışıklık, gelişim
Deniz ürünleri, et, yeşillik, tam tahıllar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder